de kei van hilversum
Midden in Hilversum ligt een zwerfkei uit de voorlaatste ijstijd, en nu klinkt dat misschien als iets vanzelfsprekends, maar hemel en aarde zijn bewogen om die kei op zijn huidige plek te krijgen.
In de middeleeuwen werd de kei gebruikt als grensmarkering, en in de Eerste Wereldoorlog lag hij nog steeds op die plek van de banscheiding tussen Hilversum en Laren: op de Aardjesberg. Voor een tientje kocht een wethouder van Hilversum in 1916 de steen, die hij in zijn tuin wilde neerzetten. Maar die steen weegt 13.000 kilo, dus hij zag toch maar even van het plan af, en de steen bleef liggen op de plek waar de gletsjers van het Saalien hem hadden neergelegd, op de Aardjesberg.
Vijf jaar later werd opnieuw een poging gewaagd om de kei te verplaatsen, en die slaagde. De kei werd allereerst met de hand uitgegraven, vervolgens met vijzels op een rails gelegd en zo op een platte wagen getrokken. Met een gigantische tractor werd de kei naar Hilversum gereden, maar halverwege bezweek de tractor en moest de kei uiteindelijk door vrachtwagens naar het pleintje worden getrokken. Dit moeizame transport van de steen naar de stad duurde uiteindelijk twee weken en is prachtig vastgelegd in deze 32-delige fotoreportage!