klusse

Bij de doe-het-zelf-winkel werken drie dames die niets maar dan ook echt he-le-maal niets van klussen weten; ik zoek om te beginnen van die houten pluggen waarvan de naam me even ontschoten is en dame één haalt haar schouders op, verwijst me door naar dame twee die een peukie staat te roken bij de ingang en zij zegt loop anders even naar mijn collega achterin misschien kan zij je helpen en dame drie achterin de winkel zegt houten wattes? Pluggen, ik beeld de grootte ervan tussen duim en wijsvinger uit en zeg dat die vast een officiële naam hebben en zij blijft me aangapen en pas nadat ik onder haar starende blik op mijn telefoon heb opgezocht dat die dingen deuvels heten en dame 3 het hardop en met twee pinnige wijsvingers invoert in hun computersysteem D tik E tik U tik V tik E tik L tik S tik en of dat ze die misschien verkopen vinden we ze na meerdere rondjes spijkerschappen en contactdozen en doucheslangen nog steeds niet. Op vraag nummer twee van de vier, ik ga in oplopende volgorde van moeilijkheid, krijg ik bijna zuchtend als antwoord dat ik anders op een dinsdag tussen acht en half tien ’s ochtends maar even terug moet komen, want dan zit hier iemand met verstand van alles, zo zegt dame 3 dat vol bewondering, hij weet álles. Dus volgende week, op dinsdagochtend, tussen acht en half tien kan ik terugkomen, en dan is er hier iemand die het wel weet? herhaal ik nog een keertje, langzaam, om even te bevestigen dat ze dat nou inderdaad net zei. Ja, Remon, antwoordt ze bloedserieus, die zit hier dan anderhalf uur om de klanten advies te geven. Ik tuur naar het plafond om de camera voor de show ‘Hahaha Dit Is Echt Het Allerslechtste Businessmodel Ooit En Zie Die Mensen Er Allemaal In Trappen!!!’ te lokaliseren, maar er hangt alleen een dikbestoft spinnenweb dus ik zeg ok vet later voor je en normaal ben ik echt voor het bezoeken van kleine ondernemingen in plaats van grote ketens maar MAN wat is de Praxis nu een verademing helemaal omdat ze bij de vestiging op de Kinkerstraat een klushoek hebben waar je al je zaag- en boor- en schuurwerkzaamheden kunt voorbereiden en alle apparatuur mag gebruiken waaronder de cirkelzaag en het houten steunblok waarop ze met zwarte stift STEUN & TOEVERLAAT hebben geschreven en als het dan niet echt lukt allemaal (😬) dan is daar de echte steun en toeverlaat van de Praxis namelijk Gerard die je rustig en kundig uitlegt hoe het wel moet of het zelfs helemaal voor je afmaakt (😬) en nog geen tien minuten later heb ik alle producten van mijn lijstje plús een gratis perfect op maat gezaagde plank waarover ik al lang had besloten dat die nog prima anderhalf jaar op zijn bestemming kon wachten omdat ik de komende maanden toch geen zin zou hebben om een zaag te gaan huren maar toen wist ik dus nog niet van het bestaan van de klushoek op de Kinkerstraat en nu is de nerd in me die vroeger op Technika 10 zat ontwaakt om zo gauw mogelijk een nieuwe klus met onder andere een cirkelzaag en de steun & toeverlaat te verzinnen dát is nog eens een vet businessmodel.