giro 555

Ok. Ik ging net boodschappen doen met honger en ik was met de auto omdat ik hier geen fiets heb waardoor ik helemaal het idee had dat ik me niet hoefde in te houden dus ik kocht alles waar ik eventueel op een bepaald moment zin in zou kunnen gaan krijgen. Dat was dus het hele spectrum van droptikkels tot parmezaanse kaas en gevulde paaseitjes en bananen venkel tagliatelle marmite pesto sinaasappels aardbeien en verse broodjes en roomboter voor op die verse broodjes en hagelslag voor op die roomboter en yoghurt en walnoten en nog heel erg veel meer en bij de kassa vond ik mijzelf al een beetje een kneus maar "thuis" in mijn boshut weet ik zeker dat ik een enorme kneus ben omdat ik die koelkast nooit meer leeg ga krijgen.
Niet dat het iemand ook maar iets boeit wat er in mijn koelkast staat (alhoewel, zelf wil ik altijd dolgraag bij mensen in de koelkast kijken bijna net zo graag als in hun boekenkast en eigenlijk zou ik het allerliefst iedereen die ik ken vragen om me een koelkastfoto te mailen maar dat is een ander verhaal). Als je de televisie of de radio of het wereldwijde web hebt aangezet zag je Giro 555.
En nee niet voor het eerst.
En ja er is ook altijd honger.
En ja er is corruptie en nee niet elke cent komt aan en ja hier in Nederland is ook armoede en nee niet alle Afrikaanse leiders spreken hun privékapitaal aan.
Maar er gaan miljoenen mensen kapot. 
Dit is nu.
Van de honger. Dat betekent maagkramp en hoofdpijn en zo moe zijn dat je niet meer kunt praten en dan gaat het lichaam de eigen organen opeten waardoor je dubbelziet en overgeeft terwijl je niet eens gegeten hebt.
In mijn koelkast staat eten voor een midweek met drie gezinnen en dat voelt als een dikke middelvinger naar al die baby’s die driemaal daags pindapasta uit een zakje in hun keel geknepen moeten krijgen om er heel misschien nog bovenop te kunnen komen. 
Het doet me denken aan wat een vriend me laatst vertelde over knopjes. Bijvoorbeeld het misverstand dat de atoombom bediend wordt met een knopje. 
Maar dat dat dus helemaal niet zo’n gek idee zou zijn. Mits die knop achter het hart van de sleutelhouder geïnstalleerd wordt. En de bevelhebber de borst van de sleutelhouder open moet jassen om bij die knop te kunnen. 
Ik weet heus dat je niet in je eentje de Titanic weer overeind kunt hijsen en ja natuurlijk is er veel corruptie ja ja ja maar wat dan?! Nu is dat kindje van net dus dood. En z’n moeder. Keer miljoen.
Dus ik heb het lachwekkende bedrag van twintig euro gestort. Waarom twintig en niet honderd? Geen idee. Zelfs duizend euro zou kunnen zonder zelf een beetje dood te gaan en eigenlijk is dat een kleine misdaad. Want voor die baby die nu haar laatste adem uitkotst had ik genoeg pindapasta kunnen kopen om haar veertien te laten worden. En ouder.
Maar ik ga geen duizend euro storten en ik weet niet goed waarom niet. 
De actie loopt nog een paar uur, storten is in tien seconden gebeurd via deze link en is nog makkelijker dan je winkelmandje bij Zalando afrekenen en hoogstwaarschijnlijk nog goedkoper ook wat is dit toch voor wereld.