hoempende roerdompen neukende bevers

Het leek me ooit een goed idee om alle politieke partijen ook op Facebook te gaan volgen, inclusief die van GW. Én Nederland mijn Vaderland, GeenStijl, de Dagelijkse Standaard en al dat soort gekuttekop. Resultaat: steeds dieper wegzinken in die verdrietige put van hyperdiscriminatie en xenofobie en scheldkanonnades en nog veel meer wat echt niet lekker valt op een nuchtere maag. 
Dus ben ik keihard gaan opruimen, door zo vaak die ‘niet meer volgen-knop’ in te drukken dat ik er een pijnlijke ontvolgarm aan heb overgehouden. Volgens mijn huisarts én zijn co-assistent (quote terwijl ik halfnaakt op de behandeltafel zat: “even mijn hamer zoeken hoor”) heet het KANS wat ik heb, oftewel een muisarm, waar vrij weinig aan te doen is behalve recht zitten en oppassen.
Maar naast die muisarm mag het resultaat er wezen: een blinkend schone Facebookpagina. En sterker nog, zoiets kan natuurlijk ook andersom: bij je ochtendkoffie steeds verrast worden door iets fantastisch. 
Daarom ben ik dus boswachters gaan volgen hartje hartje uitroepteken.
Heel veel boswachters vertellen bijna dagelijks over wat er allemaal aan de hand is in hun hood, dus zodra ik Facebook open krijg ik nu of ik nou wil of niet hoempende roerdompen en neukende bevers en honderden grutto's die over de stad vliegen en continu hun eigen naam roepen namelijk grutto! grutto! grutto! en realiseer je wat een opluchting het is dat niet alle diersoorten zich hetzelfde gedragen en dat dat helemaal voor mensen geldt. 
Of afgelopen maandag: tientallen kraanvogels boven Dordrecht! Dat is niet alleen zo bijzonder omdat het gewoonweg tientallen gigantische kraanvogels zijn, boven Dórdrecht, maar ook omdat die beesten officieel ‘Grus grus’ heten. 
Iedereen zou voor zijn gemoedsrust eigenlijk boswachters moeten gaan volgen naja je moet helemaal niks natuurlijk, maar ik kijk haast elke dag wel een boswachterfilmpje en voel me beduidend vrolijker door al die zompige rietmoerasgebieden en broedkleden en sluipende rietpollen en kleurloze brilduikers en neukende bevers. 
Of een spannende video als deze bijvoorbeeld, waarin een stelletje zeearenden dat al jarenlang samen is ineens uit elkaar is omdat er een joekel van een jong vrouwtje de Biesbosch is binnengevlogen! Het mannetje raakte zo in de war van dat nieuwe jonge vrouwtje dat hij zijn eigen vrouw dumpte (wat opmerkelijk is, omdat zeearenden blijkbaar monogaam zijn) en nu zit die nieuwe dus ineens bij hem in z’n nest want zo gaan die dingen. Het is superspannend of ze nog wel jonkies gaan krijgen, want normaal broeden de zeearenden hier altijd tussen 24 en 28 februari en zijn deze lovebirds dus veel te laat. Maar…. gisteren zag Boswachter Thomas haar ineens met nestmateriaal rondvliegen en heeft hij toch weer goede hoop dat ook de nieuwe chick straks gewoon in de broedhouding ligt. “Plat op die eieren!”
Er is één ding wel superirritant aan boswachters en dat is dat ze precies de baan hebben die ik eigenlijk altijd al wilde stelletje eikels.