Twenteroute

Langs de Twenteroute, de kilometerslange opstopping geflankeerd door landerijen waar je op bordjes langs de maïsvelden ziet staan voor wie de gewassen uiteindelijk bestemd zijn en waar met grote billboards in de weilanden reclame wordt gemaakt voor onder meer het Hakken & Hengstenbal, het Hippisch Festijn, de Sanitair Stunthal, het Oktoberfest, het Crash Museum en het (in piepkleine lettertjes toegevoegde ‘op één na’) grootste bloemencorso ter wereld, zijn mijn oud-collega’s nu bezig met het opgraven van een boerenerf uit de late bronstijd/vroege ijzertijd, een erf van zeg maar zo’n drieduizend jaar oud.

Ik pak de toeristische terugweg met een ijsje in Zieuwent, waar ik parkeer op het betegelde plaatsje met in grote boze letters ‘UITSLUITEND VOOR KLANTEN VAN BAKKER JOS’ terwijl ik mijn ijsje stiekem bij Ter Knegtink koop of Ter Steggink dat weet ik even niet meer. 
“Hejjook piestas?” vraagt een voordringende moeke met bietjeskleurig zweethaar. 
Nee hebben ze niet. 

Om de honden - die ik ook heb meegenomen naar de opgraving en die d’r behalve onwetenschappelijke kuilen graven tussen de prehistorische sporen geen kut aan vinden - een plezier te doen ga ik door het bos terug. En omdat ik net deze week een artikel las waarin een of andere hippie de voeten het belangrijkste lichaamsdeel noemt en daarom een pleidooi houdt voor blootvoets lopen (sinds zij voorgoed haar schoenen uittrok had ze nergens meer last van en was haar leven één groot feest, een voortdurende gratis voetmassage zoals ze het omschreef) trek ik voor de wandeling mijn schoenen uit. Ook omdat ze zo strak zitten in de hitte, maar stiekem omdat ik hoop op een beter leven of op zijn minst een gratis voetmassage. Wat ik alleen vergeten ben is dat de entree van het bos bestaat uit lange beukenlanen die heus heel mooi statig zijn maar bezaaid liggen met stekelige beukennootjes waarvan ik me niet voor kan stellen dat ze ergens goed voor zijn zo keihard onder je voetzolen en waardoor ik ook nog eens in plaats van naar de prachtige en rustgevende doorkijkjes de hele wandeling verbeten naar de grond heb lopen kijken. Stinkhippies.