Broodje Daan De Beste

Wat scoor je tegenwoordig voor €3,50 in een Amsterdamse horecagelegenheid? Bij de Coffee Company amper een moeilijke latte, nog niet eens één speciaalbiertje in de meeste kroegen en een tosti al helemaal nergens. Ik kwam in Portugal zelfs een keer een banaan tegen die zeven euro kostte (de schil was wel alvast kunstig opengelegd op mijn porseleinen bordje en met poedersuiker besprenkeld).

Maar… nu moet je voor de grap eens met drie euro vijftig naar Broodje Daan in Bos en Lommer. Wat krijg je daar? Nou, TWEE witte kadetjes aardbei (een ‘broodje gezond’ volgens het krijtbord) én twee koppen koffie. 
Vier hele dingen in totaal dus.
Voor drie euro vijftig.
En dan ook nog extra's! Elke ochtend om half acht fietst er bijvoorbeeld iemand met een integraalhelm op zijn hoofd voorbij. Wat wil je nog meer?! Nou, nog een extra misschien? Ron ofzo?

Ron heeft drie traantjes onder zijn linkeroog getatoeëerd en kent iedereen die voorbijkomt. Al 32 jaar zit hij hier 's ochtends om vijf over zes stipt voor een kop koffie en dan tegen de lunch weer, voor een warm broodje en wat blikjes bier. 
Saíd, die net een broodje gezond en een halveliterpak melk heeft besteld, zet in het voorbijgaan een nieuw blikje voor Ron neer. 
"Dank je wel jongen."
"Rustig aan he Ron.”
Boksvuistdoei.

"Geef mij die maar even hoor," Ron wijst op Takkie als ik naar binnen wil lopen om nóg een keer te bestellen, gewoon omdat het niet anders kan met zulke prijzen. "Die terriër binnen is voor geen cent te vertrouwen.”

Als ik terugkom heeft hij Takkie op schoot genomen. Zijn werkhanden vol zongebleekte tattoos kriebelen haar flapoortjes en Takkie is met haar voorpoten tegen zijn schouders gaan staan. Ron geeft ‘r kusjes.