Passie voor pellets

PASSIE VOOR PELLETS. Meermaals ben ik het bord gepasseerd dat langs de A9 in de weilanden staat en altijd kreeg ik de hik van het lachen. Welke sukkel voelt nou een oprechte passie voor pallets, en vooral: hoe kun je in vredesnaam gepassioneerd zijn over iets zonder te weten hoe je het schrijft? In kapitalen. Langs de snelweg. Steevast neem ik me voor op te zoeken wie die grote passie voor pallets heeft zodra ik mijn handen niet meer aan het stuur heb, brandend nieuwsgierig naar wat diegene met die pallets doet en hoe hij of zij eruitziet en hoe deze passie is ontsproten en en en naar alles eigenlijk! Maar steeds vergeet ik het. 

Tot ik een wandeling maak in de Zaanstreek en zomaar ineens op het bedrijfspand van Passie voor Pellets bots! Het is stukken netter dan in mijn voorstelling en er ligt maar één enkele pallet voor de deur, niet eens op een in het oog springende plek eigenlijk: schuin tegen de zwartgeteerde houten muur. Net als ik een foto van de pui met de lullige naam maak, komt er een man naar buiten.
‘Wat fotografeer je?’
‘Uw gevel.’
‘Waarom?’
Ik besluit eerlijk antwoord te geven. ‘Ik moet altijd om uw bedrijfsnaam lachen.’
‘Hoezo?’
Ik besluit niet helemáál eerlijk antwoord te geven. ‘Het bekt zo lekker.’
‘Weet je wel wat pellets zijn?’
‘Ja natuurlijk.’
‘Nee volgens mij weet jij dat niet, kom maar even binnen.’

Binnen blijkt dat ik inderdaad nooit heb geweten wat pellets zijn. Ze hebben de Nederlandse markt nog niet veroverd, maar volgens de man met de passie voor pellets gaan ze dat binnenkort zeker doen, zijn korrels van geperst zaagsel om mee te stoken en te koken.
‘Ik ben d’r net een pizza’tje in aan het bakken, kom verder kom verder!’ Op de plankenvloer van de verder witgeschilderde ruimte ligt een koeienhuid, langs de randen staan prachtig mooie pelletovens en pelletkachels. 

In Italië zijn pellets al heel gewoon, vertelt hij, daar koop je familiezakken bij de supermarkt. Pellets zijn duurzaam, goedkoop én mooi: een haardvuurtje siert voortaan je keuken en als je landelijk woont heb je zo’n systeem er in een jaar of twee wel uit.

Ik beloof hem maar vooral ook mezelf dat ik zo snel mogelijk landelijk ga wonen.