Minder validen en Jezussen

Neus in de boter: we flankeren per ongeluk een gigantische groep minder validen op hun jaarlijkse groepsuitje met drie bussen van All Drive Touringcars BVBA uit Genk. Zij beginnen de dag net als wij met een kop koffie en een stuk vlaai bij Gert's Reliland, een museumcafé vol heiligenbeelden en iconen. Met ons taartje gaan we op het terras zitten. Voor het zicht op de beeldentuin en ook een beetje omdat binnen alle bidstoeltjes opzij zijn geschoven om plaats te maken voor de tientallen rolstoelen. Maar als het zachtjes begint te regenen loodst Gert (van Gert's Reliland dus) ons onder vriendelijke druk naar binnen. "We maken gewoon plek voor jullie, anders heb je straks een natte vlaai."
'Allemachtig' of 'amai' roepen de Belgen meestal uit bij binnenkomst in Gert's Jezussenoase (dat turft hij al jaren). 'Jeuzus,' zeggen alle Hollanders.
Prominent boven de "koffiemasien" hangt een Poolse Zwarte Madonna, maar Gert's vrouw komt uit Suriname en dat is zijn lievelingsZwarte Madonna.
Hoe is hij hier zo terechtgekomen tussen de kruisbeelden? Nou simpel. Dertig jaar geleden kocht hij op een brocante het kindeke Jezus in een roze gewaadje. En Jezus hoort toch niet op een rommelmarkt? Jezus gooi je toch ook niet in de kliko? Met die instelling begon hij zijn verzameling heiligenbeelden. Hij had nog wat onderhandeld over de prijs van zijn roze Babyjezus en het kindeke uiteindelijk onder de arm genomen, in de auto gelegd en was er snel mee naar huis gereden. Daar had zijn Protestantse oma hem ziedend een lesje beeldenstorm gegeven, maar inmiddels is oma dood en heeft Gert meer dan 500 beelden.
Dat culmineerde in de opening van zijn museum door niemand minder dan Henk Schiffmacher, want die heeft ook wel wat met de Heer ("en met de jongeheer"). Ook de hulpbisschop was uitgenodigd om alle beelden te zegenen; hij kwam met een volle emmer wijwater en die ging er helemaal tegenaan. 
En die twee mannen, de ruige tattookoning en de vrome hulpbisschop, prijken nu trots op de banner bij de entree, een kameraadschappelijke arm om elkaars schouder. "Veel leuker dan je denkt," is de wervende tekst eronder.