Hoeren, vechtpartijen, illegale drank en viooltjes

Op weg naar het land met de meeste intrigerende wapenfeiten per vierkante kilometer: Neutraal Moresnet!! Het ministaatje van 2 bij 4 bij 5 kilometer, dat vandaag precies tweehonderd jaar en één week geleden is ontstaan door een soort cartografisch misverstand na de val van Napoleon. Die piepkleine ongelijkbenige driehoek van nog geen drieënhalve vierkante kilometer heeft tegen alle verwachtingen in een dikke eeuw bestaan. 
In de begindagen stonden er 50 huisjes. 
De eerste burgemeester zat bijna een halve eeuw en vond een gemeenteraad niet nodig. 
Het land had geen eigen munt, men betaalde bijna geen belasting. 
Er was geen eigen taal en geen leerplicht en geen stemrecht en geen dienstplicht en geen rechtbank en geen douane en geen politie (er was één veldwachter, die eigenlijk bij de fabriek werkte) maar wel was er voor elke 50 inwoners minstens 1 café. Wat gebeurt er dan? Het werd onder meer een belastinghemel, een gokparadijs en een alcoholstookbonanza, en dus een vergaarbak voor dienstplichtontduikers, ontsnapte gevangenen, onderduikers, ongewenst zwangere vrouwen, smokkelaars en hoertjes. 
In Neutraal Moresnet was het ook nog eens altijd een uur later dan één kilometer verderop, omdat ze per ongeluk in de tijdszone van Parijs lagen. Oh en over Parijs: alle zinken daken van die stad (Haussmann wilde zink op de daken) komen uit Moresnet, want hoewel ze in Moresnet heel veel níet hadden, hadden ze wel de grootste industriële zinkmijn ter wereld. Dus nog even samengevat: geen politie, geen munt, geen taal, geen regering, maar vet veel werkgelegenheid en natuurlijke reserves! 
Binnen no time verveelvoudigde het inwoneraantal dus (en de café's ook) en werden er in plaats van rugzakken vol gin al gauw karrenvrachten vol gin de grens over gesmokkeld. Knokken, jatten, hoeren, smokkelen, stiekem bevallen en hele dagen zuipen. 
Maar niet alleen maar schimmige reuring: het is óók de ENIGE plek op AARDE waar de Viola lutea calaminaria bloeit! Het zinkviooltje, dat zich met eenzelfde flexibiliteit als alle voorgaande bewoners van de streek gewoon heeft aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, in dit geval de overdosis zink in de grond. Hopelijk gaan we vandaag of morgen één van deze extreem zeldzame en bedreigde bloempjes op het oude mijnterrein zien, waar ze rond deze tijd - als énige plek op AARDE dus - rijkelijk zouden moeten bloeien. 
Nog een paar dingen die we hopelijk gaan zien:
1. De enige bekende inwoner van Moresnet, Heintje Simons, wiens bekendste nummer volgens Wikipedia, ik citeer, “wellicht” Mama is.
2. Een van de 60 originele grenspalen, ergens in het bos.
3. De dichtgemetselde ingang van de zinkmijn Vieille Montagne, waarvan het embleem nog net niet helemaal door struikgewas overwoekerd zou moeten zijn.
4. Het enige streekmuseum over de geschiedenis van Moresnet met als openingstijd woensdag tussen 10:00 en 12:00. Het is volgens de site moresnet.nl (aanradertje!!!) “alvorens men van plan is het museum te gaan bezoeken, (en zeker indien u er een eind voor moet reizen) aan te bevelen om eerst even te bellen of het museum op de gewenste datum wel geopend is want de bovengenoemde openingstijden zijn nooit helemaal zeker.”