Lieve Doetje

Man wat hou ik toch van Doetinchem. Misschien wel omdat het de stad is waar de meeste tragikomische beslissingen ooit zijn genomen, om te beginnen die van mijn ouders in 1998 om er te gaan wonen (wat later toch weer een van de betere bleek te zijn) en vlak voor de bevrijding in 1945 ook al door de geallieerden toen die Doetje per ongeluk voor een Duits dorp hielden en het hele centrum inclusief de bezienswaardigheid (de kerk) platbombardeerden. De andere bezienswaardigheid, Villa Ruimzicht - de tochtige villa waar ik na een bezoek aan Coffeeshop Diamond de eindexamenvakken Engels en Wiskunde volgde - is blijven staan.

Buiten de Diamond en Villa Ruimzicht kun je Doetinchem - Deutekum wuwwel, gelegen aan de Oude IJssel - ook wel kennen van de gedegradeerde Superboeren of de gemeenteslogan ‘Waar je pas echt kunt Doetinchemmen’. Of anders van de magnifieke omgeving met de Slangenburgse Bossen en de Kruisbergse Bossen en Montferland, serieus echt álles buiten Doetinchem is prachtig mooi en de stad zelf - die, zoals Wikipedia International in de eerste alinea al aanstipt, “has had its fair share of disasters” - kan bogen op Joop’s broodjes, de kippenslachterij, de Connexxiontrein naar Arnhem en het interactieve gemeentekunstwerk ‘D-tower’ (in de volksmond Holle Kies). 

De Holle Kies (ook wel ‘Omgekeerde Boodschappentas) beeldt elke dag de emoties van de Doetinchemmers uit. Is ‘ie rood, dan is er liefde liefde alleen maar liefde (ruim tien jaar na de onthulling zijn er nog 12 actieve deelnemers over); is hij groen dan heerst er HAAT. De Holle Kies (ook wel Koeienkont) sleepte binnen no time een nominatie in de serie ‘Afzichtelijk in de Achterhoek’ binnen, waarmee De Gelderlander de lelijkste locaties in de regio op de kaart zette.

Maar kers op de taart vind ik de rotonde aan de Europaweg. Geen idee wanneer dit precies speelde, maar vreg als ze zijn hadden ze in Doetinchem (ook wel Dörkum) bedacht dat er een keer niet zo’n standaard-rotondekunstwerk moest komen, maar gewoon een mooie ronde vijverpartij. 
Waarom zag je dát nou nooit op een rotonde? 
Nou omdat er dan in een grote straal - in dit geval rond de Europaweg dus - een steeds dikkere krans van platgereden en aangekoekte eendjes, kikkers, padden en andere waterbewoners op het asfalt verschijnt. Moi wark.