Nette sterfgevallen

Er ligt een dode kever op mijn balkon. Hij (kevers zijn natuurlijk altijd pedante mannetjes) glimt en is behoorlijk zwaar voor zijn formaat. Ik schuif hem op een A4-tje en begeef me daar in eierloop-pas mee naar de prullenbak, bang dat hij eraf valt. Ook al is hij dood, dat is sneu. Beestjes laat je niet vallen. Al was het alleen maar om jezelf het geluid van een vallende kever op laminaat te besparen. Tets.

De dood is nou bij uitstek de gelegenheid om je image te laten varen. Om alles te laten lopen, je tong te laten bungelen en eindelijk die buik eens niet meer in te houden. Maar: niet bij onze geleedpotige mede-aardbewoners. Voorbeeldig doen ze het. 

De vliegen die in mijn vensterbank sneuvelden, hebben keurig hun pootjes naar binnen geknakt. Lieveheersbeestjes zijn zo kuis om hun minuscule vlooienkammen in elkaar te vouwen voor hun onderkantje. Spinnen krimpen langzaam maar overzichtelijk ineen, in mijn verbeelding met een verveelde zucht.

Geen enkel wezen sterft zo netjes als een insect, zo netjes zelfs dat ik de mooiste exemplaren soms in een petrischaaltje bewaar. 
Om te kijken hoe mooi dood ze zijn. 
Hoe mooi ze dood zijn. 
Hoe mooi ze waren toen ze nog leefden en ik ze niet van dichtbij durfde te bekijken. 

Zo zijn ze precies het tegenovergestelde van alle andere dode (huis)dieren: hoe prachtig die ook waren, na hun laatste adem verworden ze tot een object om zo ver mogelijk van weg te blijven. Dat geliefde lijffie zwelt op, zakt in, verkleurt en gaat stinken. 

Maar insecten hebben geen vet dat weg kan rotten, geen geurend bloed (insecten hebben geen aders, maar wel een hart). Heeft iemand überhaupt weleens een insect geroken?
Als je het zo bekijkt, zijn het de ideale huisgenoten. Ik geef wel zo hoog op over de hond, maar die heeft nog nooit iets bijgedragen in het huishouden of de kosten. Hij springt alleen maar met vieze poten op de bank en verliest daar dan ook nog eens de helft van zijn vacht. Én hij stinkt uit zijn bek. 

Mijn volgende huisdier wordt gewoon een insect. Vet relaxed.