Te grazen genomen door de huidarts

Twee leeftijdsloosgechirurgde dames proppen zich naast ons op het bankje. Elke succesvolle kroeg heeft een bankje. Je zit dusdanig in elkaars privédomein en gehoorafstand dat je wel een gesprek móet beginnen. En dan drink je d’r nog eentje extra. En dan kom je er nog een keer. 

De dames hebben allebei exact dezelfde bovenlip (tikje plof), dezelfde teint (oudroze met wat oranje on the sides) en hetzelfde kapsel: veel te glanzend en dik blond haar voor hun leeftijd, het steekt vreselijk af bij hun geblakerde halsjes. 

Jij bent flink te grazen genomen door de huidarts! roept de ene als ze zitten.
Nou joh. Vreselijk was het. Ik heb het net weer een beetje op orde. Gelijk een massage genomen en daarna ben ik druk geweest joh! Ik heb álles eruit gerukt in de tuin. De steigerhouten bank voor de laatste keer geverfd en dan lig ik daarna in de zon en dan heb weer zó’n spirit! Ze steekt pront twee duimen in de lucht en kijkt erbij alsof ze een grote prijs in ontvangst neemt. 
En hoe is het met die lul van je?
Ja god ja. Nou ja. Ach. We hebben een beetje wat afspraken gemaakt. Als ik je tegenkom op het strand zeg ik, ga jij die kant op en ik de ander. Of ga het gevecht met me aan, maar dat doet ie dan weer niet. Ga dan in therapie! Ja toch? Maargoed het was wel even een ding hoor, goeiemiddag echt hoor. Ik was wel even met mezelf aan het worstelen. 
Nou zeg. En dan ook nog je huid erbij. 

Hohoooi! Er staat een dame met een lamswollen vest en een hemelblauwe bodywarmer voor ze. Haar haren zijn kortgeknipt en ze is wat dikkig.
Liesje! begroeten de twee blondines haar vilein vrolijk, kom erbij! 
Liesje past niet meer op de bank, dus moet een stoeltje bijschuiven. 
Het is éi-gen-lijk wel mooi weer voor een wijntje, weifelt Liesje hardop. Maar nee, ik ben al vijf dagen aan het zonnen.
Jezus heb jij een christelijke achtergrond ofzo? vraagt een van de blondines terwijl ze het antwoord heus wel weet. Wist je, vervolgt ze specifiek tegen Liesje, dat het eigenlijk reuze slecht is voor oudere dames om heel dun te zijn? Neem gewoon die wijn joh. 

Ok Liesje neemt er ook één. 
Hoeveel weeg jij? vraagt Blondine 1 aan Liesje. Oh ja dat is dan wel weer veel ja, voor jouw lengte. Is je kleindochter alweer terug? 
Ja zeker, hartstikke geweldig. We zijn vorige week in Limburg geweest, bij de bloesems. En nu is het weer de Balkan waar ze heengaat, Polen ofzo.
En jij, wanneer ga je zelf weg? 
Ja zo rond tien mei ofzo. Ik moet eerst nog heel veel dingen doen. 
Wat dan?! De twee blondines kijken haar allebei verbaasd aan.
Rondje IJsselmeer zeilen. Fietsen in Friesland met Marco. En dan heb ik acht mei nog een feest bij vrienden op een zeilschip. 
Wat kijk je daar vies bij? 
Ja ik moet twee salades maken. 
Twee salades?
Ja ze willen geen cadeaus maar een bijdrage, weet je wel? Maar dan moeten ze degenen die niets meebrengen ook echt alleen maar kaas en brood geven. Vind ik dan he.
En verder?
Ja ik had nog een bon van de A & P, heb ik een heel mooi rugzakje voor gekocht, zo’n rugzakje voor in steden enzo. En een koffer want die van mij was te klein. Niet dat je zo veel nodig hebt voor vijf dagen, maargoed.
Je bikiiiiiniiiiiiiiiiii! kirren de twee blondjes.

Mees is ook veel leuker als hij alleen met mij is, vervolgt Blondine 1 het gesprek met Blondine 2 alsof Liesje nooit is aangeschoven. Liesje kijkt beduusd naar het glas wijn in haar hand. 
Met Sjaniekje erbij lijkt het of Mees een soort concurrentiestrijd aangaat. Heb je het trouwens nog gehoord van Jack? Die had ook een hartaanval gehad enzo. Maar aan de andere kant vind ik het wel hele leuke kinderen hoor. Dingen veranderen, zo hoort dat nu eenmaal. Gaat het wel een beetje?
Ja gaat wel. Maar zitten is niet echt toppertje. Ik glij onderuit zeg maar.
Oh meid.
Hahaaaaa!
Zij lachen.
En Liesje liet haar wijntje staan.