NUMMER ÉÉN: GELUIDSOVERLAST

Ik dacht dat als ik de deur één keer hard heel dicht zou slaan dat de buren dan zouden denken: hee, als wij háár deur horen, laten we dan stoppen met schreeuwen en bonken en dansen en laten we fluisteren de rest van de nacht, het is per slot van rekening al drie uur geweest. Maar dat dachten ze niet. Zo te horen dachten ze vooral HEEEEEEUUUU HEEEEUUUU HOSSE HOSSE HOSSE HEEEEUUU!!!!
De hele tijd.

Ik ben als baby in de verkeerde kamer gelegd. Een kamer waar gefluisterd en geschuifeld werd om mijn heilige rust maar niet te verstoren, maar een baby moet juist aan de wereld wennen en pertinent NIET aan het idee dat zijn of haar rust heilig is. Een baby moet zo gauw mogelijk weten dat de wereld naast zacht en baarmoederlijk ook onophoudelijk lawaai kan zijn, en stank, en inbreuk, op alles. Dat is de wereld vooral soms: inbreuk.

Geluk vind je pas als de wereld niet meer als inbreuk aanvoelt, maar gewoon als een situatie waar je rustig in rond kunt kijken. En dat niet alleen op zondag wanneer je bent gaan wandelen in een bos met Verboden Toegang-bordjes. Zonder voorwaarden, geluk heeft zo zijn eigen slingers.

Ik ben als baby verkeerd aan de wereld gewend, waardoor het nu soms voelt alsof alle inbreuken het volledig op mij hebben gemunt; als ik in bed lig en niet kan slapen door het gebonk van de buren stel ik me voor dat ze steeds op zoek gaan naar een grotere vaas om op de vloer boven mijn slaapkamer stuk te gooien - nee de bank smijt nu de bank stuk! dat klinkt echt hard voor die bitch die wil slapen! 

En als ik dan met gebalde vuisten keihard de slaap probeer te vatten, ga ik als waren het schaapjes al mijn boosheden ooit nog eens langs. Vanuit mijn buik klopt een boos suizen omhoog telkens wanneer ik me weer een voorbije irritatie herinner. Don Diego die toch met Lieke wilde trouwen. 1. Mijn bovenburen. 2. R. die op mijn feestje kwam met zijn nieuwe vlam. 3. Rochdale, die me opeens honderd euro per maand meer liet betalen. 4. Rochdale, die de mensen boven mij in huis heeft gehaald. 5. Die mensen boven mij. 6. Kutschaapjes. 7. Verdomme.