bent u moslim?

Bent u moslim? vraagt mijn buurjongen licht besmuikt.

Eh, nee, antwoord ik alsof ik er oprecht even over na moet denken en ik hoop niet dat hij me nu minder aardig vindt.

Ok gelukkig, wacht even hoor, zegt hij, wacht even, en gaat op een drafje zijn huis binnen, waar hij iets roept naar zijn vader of moeder, die allebei iets terugroepen en dan staan ze met z’n drieën bij mij voor de deur. Vader, moeder, zoon én acht hele kippen.

Dan zijn deze voor jou! zegt hij triomfantelijk terwijl hij me een wankele stapel onthoofde kippen presenteert en zowel zijn vader als zijn moeder mij alvast een fijne kerst wensen.

Oh, maar, ik eet eigenlijk niet echt vlees… werp ik tegen.

Misschien wilt u er dan een paar weggeven aan vrienden of familie? vraagt mijn buurjongen.

Maar willen jullie ze niet zelf weggeven aan vrienden of familie? 

Die zijn ook allemaal moslim, zegt hij en vertelt dat dit het kerstpakket van zijn werk was, maar jammergenoeg niet halal. Heeft u geen vriezer?

Jawel… antwoord ik en vraag me af wat voor sadist ácht hele kippen inschat als een puik kerstpakket en dan ook nog eens al die kilo’s niet-halal vlees aan een moslim.

Dan kunnen ze bij u erin! roept mijn buurjongen zichtbaar opgelucht.

Ik wil protesteren dat ik met ‘ik eet niet echt vlees’ bedoelde dat ik eigenlijk een soort van vegetariër ben, maar mijn buren staan daar zo lief en enigszins bedremmeld met hun acht kippen die natuurlijk zo vlug mogelijk ingevroren moeten worden dat ik uitroep dat ik er echt supersuperblij mee ben, kom binnen kom binnen en samen weten we die acht hele kippen in de lades van mijn vriezer te proppen en beduusd aanschouw ik het een tijdje, het ongezond bleke vlies om die acht droeve lijfjes zonder hoofdjes naast mijn bosbessen en soepen en broden en ijsblokjes en de fles wodka die ik tot mijn verrassing helemaal vergeten was en dit vond allemaal precies een jaar geleden plaats, ik heb inmiddels acht mensen blij gemaakt met een kippetje en mijn buren met een paar dozen Merci en uiteindelijk vooral mijzelf met het feit dat ik een paar mensen blij kon maken en nu wordt er net weer op mijn deur geklopt en is het mijn buurmeisje met…. drie keer raden.

Ik vrees dat het een kersttraditie gaat worden, de vriezer van Laura de vegetariër volproppen met hele kippen maar bij nader inzien is acht hele kippen naar je vegetarische buurvrouw brengen eigenlijk DE perfecte traditie want dan heb je een excuus om bij vrienden en familie langs te gaan met een kippetje én om je buren, die in mijn geval echt de beste buren op aarde zijn, cadeautjes te geven en vooral om die fles wodka zo snel mogelijk soldaat te maken deze kerst kan nu al niet meer stuk PROOST lieve allemaal!